Saulėtoji Graikija, Italija ir Ispanija yra vietos, kuriose dėl specifinio klimato auga alyvmedžiai. Iš jų gautos alyvuogės apdorojamos ir parduodamos įvairiomis formomis: be kauliukų, su kauliukais, įdarytos česnaku, pipirais, migdolais. Yra tiek daug variantų, kad sunku juos visus išvardyti.
Juodosios ir žaliosios alyvuogės – koks skirtumas?
Akivaizdu, kad jos skiriasi spalva. Bet kas lemia šį skirtumą? Viskas priklauso nuo vaisiaus brandumo. Žaliosios alyvuogės skinamos anksčiau nei juodosios, todėl ir įgauna savo spalvą – jos tiesiog neprinokusios ir turtingos chlorofilo.
Žali vaisiai skinami rugsėjo ir spalio sandūroje, o juodieji – maždaug po trijų mėnesių, kai jie visiškai sunoksta. Gali būti įdomu, kad juodos ir žalios alyvuogės yra iš to paties medžio. Spalvą lemia tik derliaus nuėmimo laikas. Abiem atvejais iš anksto neapdorotos alyvuogės yra netinkamos vartoti. Būtina jas dėti į įvairių rūšių marinatus ar skysčius.
Kurios alyvuogės geresnės, juodos ar žalios?
Į skonį neatsižvelgiama, todėl ar jums labiau patinka juodos ar žalios alyvuogės, priklauso tik nuo jūsų skonio pageidavimų. Tačiau neabejotinai dėl derliaus nuėmimo laiko žalios alyvuogės būna kartesnės, o juodosios – švelnesnio skonio.
Žalieji vaisiai taip pat yra kietesni, o juodi tirpsta burnoje. Būtent todėl pirmieji dažniausiai patiekiami kaip atskiras užkandis arba ruošiami išskirtinai, o antrieji puikiai papildo paprastus patiekalus, tokius kaip pica ar salotos.
Juodosios ar žaliosios alyvuogės – kas sveikiau?
Tiesą sakant, juodosios ir žaliosios alyvuogės mažai skiriasi maistine verte ir sveikatai naudingomis savybėmis. Virtuvės šefai juokauja, kad žmonės vakarėliuose skirstomi į juodųjų alyvuogių šalininkus ir žaliųjų alyvuogių gerbėjus, kurie nesuvokia, kad į skrandį atsiduria praktiškai tas pats. Abu variantai yra vitaminų ir mineralų šaltinis, kurių mūsų organizmui reikia tinkamai funkcionuoti.
Kodėl verta jas įtraukti į savo mitybą?
- Alyvuogėse yra daug vitaminų A, D, E ir K, taip pat tokių elementų kaip fosforas, kalis, geležis ir cinkas.
- Jose gausu omega-3 klasių.
- Jose yra daug maistinių skaidulų.
Todėl jos suteikia organizmui būtent tai, ko reikia tinkamai odos būklei palaikyti. Alyvuogėse esantys junginiai neutralizuoja laisvųjų radikalų susidarymą, todėl užkerta kelią senėjimui. Jos išlaiko odą tvirtą ir standžią, todėl alyvuogių aliejus dažnai naudojamas kosmetikoje.